Selfcare (“zelfzorg”) is de laatste jaren een modewoord geworden. Meestal heeft het iets te maken met tijd voor jezelf nemen, een moddermasker op je gezicht plamuren voor een nóg zachtere huid of jezelf toestaan om pizza te bestellen omdat je geen energie hebt om te koken. Commerciële bedrijven springen hier met hun reclames maar al te graag op in door producten aan te bieden die ons kunnen helpen bij selfcare. “Je hebt het verdiend!”

Momenteel doe ik letterlijk aan selfcare. Ik zit ziek thuis (corona) en mag dus voor mezelf zorgen door potten verse citroen-gemberthee te zetten en leeg te drinken, mezelf af en toe een wasbeurt te geven en mensen om me heen om hulp te vragen. Gelukkig ben ik hier nog net gezond genoeg voor en brengen lieve vrienden me boodschappen en versbereide maaltijden. Ook kan ik af en toe nog een uurtje m’n laptop op schoot nemen en eens wat lezen of schrijven. Dat ik nog net gezond genoeg ben om een beetje voor mezelf te zorgen, deed me wel nadenken over selfcare: ik zorg nu heel letterlijk voor mezelf. Ik ben blij dat ik dit nog kan en niet in het ziekenhuis lig, maar leuk is het niet.

Selfcare is ook niet alleen maar leuk. Corona bepaalt me erbij dat selfcare, jezelf liefhebben en daarom goed voor jezelf zorgen, soms betekent dat je iets moet doen waar je geen zin in hebt. Dat geldt ook voor het liefhebben van anderen, trouwens. Toen de verpleeghuizen op slot gingen, moesten mijn collega’s en ik dit aan de familieleden van onze bewoners uitleggen: jullie uiten de liefde voor je familielid nu het beste door niet op bezoek te komen. Liefde is afstand houden. Een pijnlijke boodschap, maar we moesten hem overbrengen om de gezondheid van onze ouderen te beschermen.

Hierbij dus een oproepje van mij, een coronapatiënt: zorg goed voor jezelf en voor anderen. Ook als dit betekent dat je dingen moet doen die niet leuk zijn. Nu, door afstand te houden van je geliefden en niet op een drukbezocht terras te gaan zitten. En straks, in het ‘normale’ leven, door je maandelijkse uitgaven bij te houden in Excel, te gaan sporten wanneer je geen zin hebt of eindelijk in therapie gaan om je slechte (denk)gewoontes te doorbreken.

-Voor deze blog werd ik geïnspireerd door dit briljante (Engelstalige) artikel over selfcare: https://thoughtcatalog.com/brianna-wiest/2017/11/this-is-what-self-care-really-means-because-its-not-all-salt-baths-and-chocolate-cake/

Een gedachte over “Selfcare voor coronapatiënten

Reacties zijn gesloten.