Morgen is het 4 oktober – dierendag. Een goed moment om het eens te hebben over dieren eten – of beter gezegd: over geen dieren eten. In deze blog geef ik antwoord op de vijf vragen die mij het vaakst zijn gesteld in veertien jaar vegetariër-zijn. Here we go!  

  1. Waarom ben je vegetariër?

Uit principe. Al begon het bij mij met een gevoelsmatige weerzin tegen vlees. Ik dacht: waarom slachten wij een levend wezen, braden we de stukken, eten we die op en vinden we dat normaal? Ik vond het raar. Als je dat geen argument vindt, omdat de mensheid al sinds the beginning of time dieren eet, blijven er echter nog genoeg redenen over om geen vlees te eten, want:  

  • vlees eten is vandaag de dag niet duurzaam en slecht voor de aarde;
  • bijna al het vlees is afkomstig van dieren die opgefokt en mishandeld zijn in de bio-industrie;
  • het is bewezen dat dieren pijn en stress voelen en het is dus ethisch en moreel op zijn minst twijfelachtig is om ze te fokken, slachten en opeten.

Wil je meer weten over redenen waarom mensen geen vlees eten, check dan eens dit goed uitgedachte stuk van Rutger Bregman.  (Als je weinig tijd hebt, lees dan het kopje ‘de redenering die alles veranderde’ of bekijk alleen even de foto’s bij het stuk.)

2. Mis je het nooit om vlees te eten?

Heel eerlijk: nee. Maar ik heb vlees nooit echt lekker gevonden. Er zijn zat mensen die wel hun biefstukje, spareribs of draadjesvlees zouden missen en daarom geen vegetariër worden. Tegen hen zou ik willen zeggen: beperk je vleesinname. Ga een keer in de week naar een slager waarvan je weet dat die duurzaam en met oog voor dierenwelzijn zijn vlees verkoopt en beschouw een avondje vlees eten als een zeldzame traktatie.

3. Krijg je wel genoeg eiwitten binnen?

Daar kan ik kort over zijn: ja. Vegetarisch eten is niet slecht voor je gezondheid. Wel is het slim om je eetgewoonten aan te passen wanneer je stopt met vlees eten, zodat je lichaam het eiwit dat ze eerder uit vlees opnam nu ergens anders uit kan halen. In vlees zit relatief veel eiwit ten opzichte van bonen, noten en groene groente (broccoli, boerenkool, spinazie). Die producten moeten dus een ruime plek krijgen in je dieet. Wil je meer weten over plantaardig eten, check dan de website van het Voedingscentrum eens, die geeft veel praktische tips.

4. Kun je dan nog wel lekker eten?

Jazeker! Zonder lekker eten zou mijn leven echt een STUK minder leuk zijn, dus daar zorg ik wel voor 😉 Ik vind bijvoorbeeld gele curry (van Fairtrade Original) met kokosmelk, bloemkool, aardappels en linzen erg lekker. Of volkoren wraps met broccoli, tomaat en gehakte noten. Of cous cous met aubergine, courgette, fetakaas en dadels. Er zijn ook steeds meer vegetarische en veganistische restaurants, die hartstikke lekker eten verkopen!

5. Vind je dat iedereen vegetariër zou moeten worden?

Ik vind dat iedereen in Nederland veel minder vlees zou moeten eten. De gewoonte om bij (bijna) elke maaltijd vlees te eten, houdt de bio-industrie in stand. De bio-industrie put de aarde uit en behandelt dieren alsof ze geen levende wezens zijn. Ik begrijp niet hoe je het kunt verantwoorden naar jezelf om dit in stand te houden door je eetpatroon. Na het lezen van het stuk van Rutger Bregman en de wijdverbreide conclusie in de wetenschappelijke wereld dat dieren een rijk gevoelsleven hebben, begrijp ik ook niet hoe je überhaupt nog vlees kan eten. Maar die keuze laat ik aan jullie over.