Eerlijke kleding is kleding die gemaakt is door mensen die daar een eerlijk loon voor krijgen. Misschien heb je het label van je T-shirt of jeans wel eens bekeken om te zien hoe heet je ‘m kon wassen. Op dat label staat ook in welk land het kledingstuk gemaakt is, bijvoorbeeld Made in Turkey of Made in Thailand. Op het label van de H&M-broek die ik momenteel draag, staat ‘Made in China’.

Wat betekent dat?

Iemand in China heeft in een fabriek gestaan en mijn broek genaaid. Volgens schonekleren.nl krijgt diegene het Chinese minimumloon. In Nederland betekent ‘minimumloon’ dat je niet veel geld hebt, maar wel eten, kleding en een dak boven je hoofd. In China is het minimumloon echter veel minder dan een leefbaar loon, aldus de Schone Kleren Campagne. Bovendien werken de mensen in de fast fashionindustrie gemiddeld 6 dagen per week, 10 uur per dag in onveilige en soms onmenselijke omstandigheden.

Iemand in China heeft zich dus helemaal kapot moeten werken om mijn broek te maken. Dat is niet eerlijk.

Investeren in een eerlijke kledingkast

Ik wil niet meewerken aan de uitbuiting van mensen zodat ik goedkoop aan kleding kan komen. De persoon in China die mijn broek heeft gemaakt, heeft net zoveel recht op een eerlijk loon voor haar werk als ik. Maar hoe kan ik ervoor zorgen dat ze dit ook krijgt?

Het eerste dat je kunt doen, is je realiseren dat kleding nu eenmaal geld kost. Dertig euro voor een broek en vijftien euro voor een shirtje zijn geen realistische prijzen. Helaas. Andere mensen lijden eronder als kleding zo goedkoop is. Dat wil je niet. Je moet dus bewuster keuzes gaan maken en kleding gaan zien als iets waarin je investeert en waar je lang plezier van gaat hebben. Niet als iets wat na een seizoen weer weg kan. Ik kocht bijvoorbeeld een broek van €120,- van het Amsterdamse kledingmerk Kings of Indigo. Duur, maar hij zit perfect en hij zit nog lekkerder omdat ik weet dat ‘ie eerlijk(er) is geproduceerd.

Praktische tips voor een eerlijke kledingkast

Wil je eerlijke kleding kopen?
– Ga dan naar goodonyou.eco wanneer je in een winkel staat en check hoe het kledingmerk waar je iets van wil kopen z’n producten laat maken. Gebeurt dat niet op een eerlijke manier, dan weet de Goodonyou-app altijd wel een leuk vergelijkbaar merk dat wél eerlijk produceert;
– Shop online eerlijke kleding via Project Cece.

Kun je, net als ik, niet aan elk kledingstuk €120,- uitgeven? Koop dan tweedehandskleding! Alles eerlijk kopen zou natuurlijk het fijnst zijn, maar dat laat je budget nu eenmaal niet altijd toe. De meeste van mijn tweedehandsjes zijn helaas van fast fashionmerken, maar door ze tweedehands te kopen, zorg ik ervoor dat die kleding geen wegwerpproduct meer is maar een waardevolle toevoeging aan mijn kledingkast, waar ik nog langer plezier van kan hebben. Tweedehandskleding vind je:
– in een kringloopwinkel;
– in vintagewinkels;
– op een kledingruil;
– online, bijvoorbeeld via United Wardrobe of Vinted;
– in een kledingbibliotheek, waar je kleding kan huren, bijvoorbeeld voor een gala.

Je kledingkast gaat niet van de ene op de andere dag eerlijk worden. Het is echter wel de moeite waard om tijd en geld te investeren in eerlijke kleding, want zo zorgen we samen voor een eerlijk loon voor iedereen.

Meer lezen over eerlijke kleding? ⬇️

Dit is waarom je in 2020 moet stoppen met het kopen van zoveel kleren
Wat is fast fashion eigenlijk?
– De schone kleren campagne
– Hier koop je eerlijke kleding
– Zo werkt de Good on you-app
– The No Buy Challenge: een half jaar geen kleding kopen

Een gedachte over “Eerlijke kleding: wat is het en waarom is het belangrijk?

Reacties zijn gesloten.