In mijn blog over eerlijke kleding noemde ik het al: fast fashion. In deze blog leg ik je uit wat dat is en waarom je het beter kunt vermijden. Wil je meteen weten hoe je dat kunt doen? Scroll naar beneden!

Je zou denken dat fast fashion (letterlijk: snelle mode) verwijst naar hoe snel consumenten nieuwe kleding kopen, gebruiken en weer wegdoen. Het woord fast verwijst echter niet naar hoe snel de kleding geconsumeerd wordt, maar naar de snelheid van het productieproces: binnen een paar weken gaat een kledingstuk van ontwerp naar productie, op transport en de winkel in om verkocht te worden. Het voordeel van zo’n snelle productieketen is dat bedrijven snel kunnen inspelen op nieuwe trends. Er worden dus constant nieuwe, trendy kledingcollecties geproduceerd.

Ultra fast fashion

Het eerste grote modebedrijf dat fast fashion produceerde was Zara. Zij kregen het voor elkaar om binnen een paar weken een nieuw idee de winkelrekken in te krijgen. Tegenwoordig zijn er bedrijven die het nóg sneller kunnen: ultra fast fashion van bijvoorbeeld Fashion Nova, Prettylittlethings en Boohoo. Alles wordt online verkocht, om snel in te kunnen spelen op de nieuwste modetrends.

Wat is er mis met snelheid?

Het probleem van fast fashion is dat het slecht is voor de wereld en voor de mensen die het maken. Fast fashion zorgt er namelijk voor dat we veel meer kleding gaan kopen dan we eigenlijk nodig hebben. We willen meedoen met alle trends, dus kopen we niet meer elk seizoen, maar elke maand nieuwe kleding – of nog vaker.   

Om zo snel en zo vaak nieuwe kleding te produceren voor zo’n lage prijs, worden mensen uitgebuit. Ze krijgen een veel te laag loon om van te kunnen leven (dit legde ik ook uit in mijn vorige blog) en ze moeten lange dagen extreem snel werken om de kleding op tijd klaar te hebben.  Daarnaast kost de productie van kleding ook grondstoffen zoals katoen, water en chemicaliën. Dat niet alleen, jouw kleding moet getransporteerd worden van de fabriek naar de winkel of naar jouw huis. Daarmee wordt CO2 uitgestoten.

Tips om fast fashion tegen te gaan

Elk kledingstuk dat je koopt, heeft dus een negatieve impact op de aarde. Die impact kun je verminderen door minder (vaak) kleding te kopen en meer duurzaam en eerlijk geproduceerde kleding te kopen.

Zo bereik je dat:
– Door mee te doen aan The No Buy Challenge en een (half) jaar geen nieuwe kleding meer te kopen; 
– Koop alleen kledingstukken die je écht leuk vindt en waarvan je weet dat je ze waarschijnlijk vaak zult dragen. Geen hypertrendy, modegevoelige stukken die je volgend jaar niet meer leuk vindt dus;
– Door je kleding minder vaak te wassen. Zo gaan kledingstukken langer mee en hoef je minder vaak iets nieuws te kopen;
– Koop kleding van goede kwaliteit, die lang meegaat, zodat je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen;
– Ga hierbij niet alleen af op de prijs van kleding! Dat kleding duurder is, betekent niet per se dat het eerlijk is geproduceerd of van betere kwaliteit. Gebruik de Goodonyou-app of website;
– Maak er geen gewoonte van om kleding online te bestellen en weer terug te sturen. Bestel gericht, zodat kleding niet onnodig vaak getransporteerd hoeft te worden. Daar wordt het milieu niet beter van.

Meer weten?

Emy Demkes doet als journalist al jaren onderzoek naar de productie van kleding. Haar stukken kun je onder andere lezen op De Correspondent en Oneworld.