Het klinkt tegenstrijdig: feminisme voor mannen. Feministen, dat zijn toch vrouwen die demonstreren met ‘baas in eigen buik’-borden? Feministen haten mannen and want to see them suffer, toch? Nee dus. Feminisme betekent ook: meer vrijheid voor mannen om zichzelf te zijn.

Want dat is wat feminisme betekent: het idee dat elk mens van gelijke waarde is, ongeacht hun geslacht of genderidentiteit*. Vanaf het moment dat je wordt geboren, wordt je genderidentiteit gevormd door allerlei opvattingen die er in jouw cultuur bestaan over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Als je als Nederlander geboren wordt met een vulva**, is de kans groot dat je zorgzame, ‘vrouwelijke’ kant wordt gestimuleerd door je bijvoorbeeld een pop te geven om mee te spelen. Als je geboren wordt met een penis, zul je eerder uitgedaagd worden om ‘mannelijke’ dingen te doen, bijvoorbeeld voetballen of met autootjes spelen. Zo worden voorkeuren, of die nu aangeboren zijn of niet, automatisch versterkt en leer je als man om je mannelijk te gedragen en als vrouw om je vrouwelijk te gedragen.

Is dat erg? Niet per se. Elke cultuur en elke familie heeft opvattingen over het leven, of je je daar nu bewust van bent of niet. Je wordt hoe dan ook beïnvloed door de wereld om je heen. Dit is onvermijdelijk en het helpt je om te functioneren in de maatschappij. Tegelijkertijd is het wel zo dat je door die opvattingen als vrouw vaak weggezet wordt als ‘bitch’ of ‘hard’ wanneer je een zakelijke carrière nastreeft en als man gauw als ‘zwak’ of ‘homo’ wanneer je zorgzaam bent. Dat is een slechte zaak, want daarmee doe je af aan iemands waarde als mens.

Wanneer je je als man uitspreekt voor het gelijkwaardig behandelen van mannen en vrouwen (feminist bent, dus), help je daarmee niet alleen de vrouwen om je heen. Je geeft ook jezelf toestemming om niet altijd maar te hoeven voldoen aan de hoge eisen die onze maatschappij oplegt aan mannen en mannelijkheid. Je hoeft niet altijd sterk te zijn, je hoeft geen grootse carrière na te streven en je mag huilen. Dit is ook feminisme, dit is ook gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.  

Afgelopen zomer las ik Ongetemd leven van de Amerikaanse activist en feminist Glennon Doyle. Daarin vertelt zij dat ze haar zoon en diens vrienden aanmoedigt tot open gesprekken, wanneer zij in de auto naar voetbaltraining zitten: “Laten we onze jongens en hun vrienden vragen naar hun gevoelens en relaties, naar waar ze op hopen en waar ze van dromen. Anders zijn ze straks mannen van middelbare leeftijd die alleen met elkaar durven praten over sport, seks, nieuws en het weer. Laten we onze jongens opvoeden tot volwassenen die het leven niet alleen hoeven te dragen.”

Dat is feminisme voor mannen: schijt hebben aan wat de maatschappij om je heen vindt van jouw (gebrek aan) mannelijkheid en helemaal jezelf durven zijn.

Nog niet overtuigd dat ook jij feminist bent? Bedenk dan hoeveel gelukkiger jij zal zijn als de vrouwen in jouw omgeving:
💶 evenveel betaald krijgen als mannen;
🚫 niet meer worden lastiggevallen door mannen aan wie ze geen toestemming hebben gegeven om hen aan te raken en
🧽 niet meer de druk voelen om het leeuwendeel van de huishoudelijke taken op zich te nemen, puur en alleen omdat ze een vulva hebben.

Ps. Stem op een vrouw, 17 maart!

* Geslacht houdt in: met welke voortplantingsorganen je geboren bent. Genderidentiteit betekent: hoe jij jezelf identificeert: als man, als vrouw of anders. Het woord ‘gender’ wordt meestal uitgesproken als ‘dzjender’, maar kun je ook op zijn Nederlands uitspreken, met een harde g.

** De vulva zijn alle uitwendige genitaliën van de biologische vrouw, dus: de venusheuvel, de buitenste en binnenste schaamlippen, de clitoris, de vagina- en urethra-uitgang en het perineum. Als je niet precies weet wat al die onderdelen zijn: Google Afbeeldingen is je beste vriend. No shame.