Vandaag is het Internationale Vrouwendag 🥳. Internationale vrouwendag, net als feminisme, is nog steeds belangrijk en nodig in Nederland. Waarom?, vraag je je misschien af. Vrouwen zijn toch niet zielig? Waarom moeten zij per se een eigen dag hebben en mannen niet? Iedere Nederlander vindt toch dat mannen en vrouwen gelijk(waardig) zijn?

Ja, de meeste mensen zullen zeggen dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Onderhuids spelen er echter toch veel zaken die laten zien dat we misschien wel vinden dat mannen en vrouwen gelijk zijn, maar hier niet altijd naar handelen. Een paar voorbeelden:
de loonkloof: mannen en vrouwen krijgen voor hetzelfde werk niet hetzelfde betaald;
– vrouwen worden vaak als ‘bitchy’ bestempeld als ze ambitieus en doortastend zijn, waardoor zij minder gauw leiderschapsposities innemen dan mannen (terwijl mannen niet per se betere leiders zijn dan vrouwen);
– van vrouwen wordt verwacht dat zij parttime gaan werken als ze kinderen krijgen, terwijl vrouwen niet per se beter geschikt zijn voor zorgtaken dan mannen.

De positie van de vrouw in Nederland is gelukkig al wel sterk verbeterd. We mogen als vrouwen al ruim honderd jaar stemmen, we mogen blijven werken als we getrouwd zijn (met dank aan een vrouwelijke politicus) en sex moet tegenwoordig vrijwillig én gelijkwaardig zijn, anders is het strafbaar.

Maar we zijn er nog niet. Vandaag is 31% van de Tweedekamerzetels gevuld door een vrouw – en dus 69% door een man. In de Tweede Kamer zou Nederland vertegenwoordigd moeten zijn, zodat we samen beslissingen kunnen nemen over ons land. De man-vrouw-verhouding in de Tweede Kamer is alleen niet 50/50, zoals in de Nederland zelf. (Breek me de bek niet open over de representatie van Nederlanders van kleur in de Tweede Kamer trouwens, maar that’s for another time.)

Daarom: stem volgende week op een vrouw, zodat we straks 75 vrouwen en 75 mannen in de Tweede Kamer hebben. Vrouwen mogen meer plek innemen, zodat feminisme over 100 jaar geschiedenis is en niemand meer weet waarom we ook alweer een internationale vrouwendag hadden 💪.

Meer weten over feminisme en de positie van de vrouw in Nederland?
Stem op een Vrouw: zo kun je zorgen voor meer vrouwen in de Tweede Kamer;
De loonkloof uitgelegd;  
– Vrouwen nemen meer zorgtaken op zich dan mannen;
Onvrijwillige sex wordt strafbaar:
– Dit is Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland;
Corry Tendeloo zorgde er in de jaren ’50 voor dat vrouwen mochten blijven werken na hun huwelijk.