In deze blog geef ik je 5 simpele tips om klimaatneutraal te leven. Dat kunnen we namelijk allemaal, je moet alleen even weten hoe.

Als je je nog afvraagt waarom je klimaatneutraal zou willen leven, lees dan even mijn blog over waarom we de klimaatcrisis net zo serieus moeten nemen als de coronacrisis of de uitleg van het KNMI over de overstromingen van vorige week. Zelfs onze premier erkende bij de NOS dat de overstromingen in Limburg met de klimaatcrisis te maken hebben. Shit is getting real, dus tijd om maatregelen te nemen.

Van de 5 maatregelen hieronder leen ik er 4 van Marjan Minnesma, de directeur van Urgenda, die al een elektrische auto had voordat er laadpalen waren en ervoor zorgde dat zonnepanelen 33% goedkoper werden in Nederland. Met dank aan de mannen die haar interviewden voor De Rudi en Freddie Show.

Tip 1: Eet minder vlees
Het Voedingscentrum legt uitstekend uit waarom minder vlees eten duurzaam is. Bonus: minder vlees eten is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Tip 2: Leg zonnepanelen op je dak (of vraag je verhuurder dat te doen)
Zonnepanelen vangen zonlicht op, dat wordt omgezet in elektriciteit. Daardoor heb je geen elektriciteit meer nodig die op een niet-duurzame manier wordt opgewekt, bijvoorbeeld door het verbranden van steenkool of aardgas. Zonnepanelen zijn best duur, maar op de lange termijn verdien je dat ruimschoots terug. Je kunt hulp van de overheid krijgen voor de financiering.

Tip 3: Stap over op een elektrische auto
Auto’s rijden door benzine of diesel te verbranden. Hierbij komt CO2 vrij, gaat de lucht in en warmt langzamerhand de aarde op. Elektrisch rijden heeft dit effect niet, dus stap over. Of gebruik het openbaar vervoer, de fiets of een deelauto.

Tip 4: Koop bewust
Bedenk bij elke aanschaf of je het écht nodig hebt. Is het antwoord ‘nee’ – koop het dan niet. Scheelt weer uitstoot van de productie. Is het antwoord ‘ja’, kies dan de duurzaamste variant die je kan vinden. Je hoeft je echt niet schuldig te voelen als je een nieuw paar schoenen wil kopen wanneer je oude versleten zijn, maar als het je 5e paar sneakers is, kun je je afvragen of de milieu-impact van de productie daarvan het waard is. Je kunt je ook afvragen of je de behoefte die je bevredigt met kopen ook op een andere manier kan bevredigen.

Tip 5: Dwing bedrijven om maatregelen te nemen
Bij de vorige tip dacht je misschien ‘Wat maakt dat ene paar schoenen nou uit?’ Goed punt. We moeten het samen doen. Het overgrote deel van de uitstoot die de wereld naar de klote helpt, komt vanuit de industrie. Zij moeten dus met goede overheidsmaatregelen gedwongen worden klimaatneutraal te produceren. Tegelijkertijd hebben wij daar ook een stem in, niet alleen bij verkiezingen, maar ook elke keer als je geld uitgeeft. Als we met z’n allen minder kopen, daalt dus de vraag en zal het aanbod (de productie) ook dalen. Zo vermindert de uitstoot van CO2. Je kunt er ook voor kiezen om bij alles wat je wel koopt je geld te investeren in bedrijven die klimaatbewust produceren. Vraag het je gemeenteraad, je lokale Albert Heijn, je voetbalclub: hoe doen we samen duurzaam?